piątek, 27 listopada 2015

DOBRA KAWA

Nie wyobrażam sobie życia bez kawy, bez dobrej kawy. 

W domku mam kilka ekspresów do kawy. Na pads'y, na kapsułki i przepływowe. Też dwa elektryczne spieniacze do mleka. Tych na bateryjkę nie zliczę. Kawomanka jestem po prostu. Dzień zaczynam od kawy i  na kawie kończę.  Delektuję się kawą. Poniżej kilka przepisów na dobrą kawę.
Musimy pamiętać, że smak kawy zależy przede wszystkim od dobrego ziarna i świeżej wody. Z racji tego, że kawa łatwo chłonie obce zapachy, musi być przechowywana w szczelnie zamkniętym naczyniu, najlepiej w chłodnym miejscu.
Ważne jest właściwe dozowanie kawy. I tak na normalną filiżankę (150 ml) bierzemy 6 - 9 g kawy sypanej, 2 g kawy rozpuszczalnej. Należy pić wyłącznie świeżo zaparzoną kawę, ponieważ szybko traci aromat i gorzknieje. 
Kawa zawiera kofeinę, kwasy, oleje, składniki zapachowe, śladowe ilości wapnia, magnezu i minerałów. Bez mleka i cukru - prawie nie ma kalorii.

Kilka przepisów na dobrą kawę:
Espresso
7 g kawy mielonej espresso,
25 ml wody.
Przygotowanie tej kawy wymaga odpowiedniego sprzętu. Jeśli nie mamy ekspresu ciśnieniowego, równie dobrze możemy ją zaparzyć korzystając z ekspresiku do kawy na gaz (jest zdecydowanie tańszy). Dobrze przygotowane espresso ma na wierzchu warstewkę pianki w kolorze cynamonu. Jest bazą wyjściową do Caffe Latte i  Caffe Mocca.

Caffe Latte
1 część podwójnego lub mocniejszego espresso,
1 część gorącego mleka lub trochę spienionego mleka.
Gorące mleko wlewamy do espresso. Na wierzch możemy dodać trochę pianki z mleka. Możemy również dodać więcej spienionego mleka lub syropu (sosu) waniliowego.

Caffe Mocca
1 część gorącego espresso,
1 część gorącego mleka,
1 część kakao.
Do caffe Mocca potrzebna jest wysoka szklanka, w której zmieszczą się wszystkie trzy składniki. Przygotowujemy kawę, kakao, spieniamy mleko. Kolejno wlewamy do szklanki. Na wierzchu możemy posypać kakao lub sosem czekoladowym.

Cappuccino
1 część gorącego espresso,
1 część ciepłego mleka,
1 część pianki z mleka
ewentualnie kakao w proszku, cynamon do posypania.
Najpierw wlewamy do szklanki espresso, następnie ciepłe mleko, na końcu piankę z mleka. Na wierzch posypujemy kakaem lub cynamonem.

Espresso Macchiato
1 gorące espresso,
pokrywa ze spienionego mleka.
Espresso wlewamy do szklanki, następnie wlewamy spienione mleko.

Latte Macchiato
1 gorące espresso,
200 ml spienionego mleka,
do posypania kakao w proszku.
Latte Macchiato powinno składać się z trzech warstw, które nie powinny się ze sobą mieszać: na spodzie gorące mleko, w środku espresso, a z wierzchu pianka z mleka.  Mleko podgrzewamy do temp. 60 stopni, spieniamy, odstawiamy na 1 minutę, aby utworzyła się piana. Wlewamy je do wąskiej szklanki, a następnie bardzo ostrożnie wlewamy espresso, tak aby powstały warstwy. na koniec możemy posypać kakao.

Kawa na opak
1/3 espresso,
2/3 spienionego mleka.
W tej kawie jest więcej mleka niż kawy. Wypełniamy filiżankę spienionym mlekiem, następnie wlewamy espresso. Na wierzchu posypujemy kakao lub cynamonem. Bardzo smaczna!

Mokka
7-8 g mokki lub kawy drobno mielonej,
220-250 ml wody
3-4 łyżeczki cukru.
W małym dzbanku zagotowujemy kawę z cukrem 3 razy.  Wlewamy do filiżanki. W Turcji zamiast cukru używa się kardamonu.

1 komentarz:

  1. ciekawy artkul z pewnoscia skorzystam z jednego z rzepisow. zakupic polecam jedna z kaw z http://www.espressoart.pl ktor idealnie beda pasowac np do zrobienia kawy na zimno

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za zamieszczenie komentarza. Twój komentarz ukaże się po zatwierdzeniu przez administratora.
Tymczasem, poczytaj sobie małe co nieco, albo poszukaj... innego bloga, odpowiedniego dla Ciebie w treści i formie.
Cieplutko pozdrawiam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...